Bild på alla olika delar av uniformen. Kavaj, kostymbyxor, väst, långärmad skjorta, kortärmad skjorta, slips, scarf och kostym-shorts.

Shorts blir tillåtna för bussförare i den allmänna kollektivtrafiken i Jönköpings län

Jönköpings länstrafik väljer nu att tillåta shorts som en del av uniformen för bussförarna i den allmänna kollektivtrafiken.

All trafik som utförs för Länstrafikens räkning är upphandlad och utförs av trafikföretag. I avtalen mellan Länstrafiken och trafikföretagen finns regler för hur förarnas uniformer ska se ut. Uniformerna är en viktig del av Länstrafikens varumärke och de bidrar till yrkesstolthet. Därför är det viktigt att förarna ser representativa ut.

– Samtidigt är vi måna om att uniformen ska vara funktionell och vi vill bidra till en så bra arbetsmiljö som möjligt för de som arbetar i kollektivtrafiken, säger Helena Dovier, tillförordnad marknadschef på Länstrafiken.

De bussar som kör för Länstrafikens räkning är toppmoderna och det finns välfungerande luftkonditionering för bussförarna. Men under varma dagar blir det väldigt varmt för förarna med långa byxor när de är utanför bussarna eller om klimatanläggningen av någon anledning inte kan vara påslagen.

Shorts för alla

Länstrafiken ändrar nu därför uniformsreglerna så att även shorts blir en del av uniformen för alla som arbetar som bussförare i den allmänna kollektivtrafiken. Shortsen ska se likdana ut upptill som de ordinarie kostymbyxorna, och shortsen ska ha en benlängd som täcker tre fjärdedelar av låret på den person som bär shortsen. De får bäras från och med den 1 maj till och med den 30 september varje år. Samtidigt införs också möjligheten att använda kortärmad skjorta/blus.

– Vi har tagit till oss av de önskemål som förarna har framfört kring shorts. Såvitt vi vet finns det inte så många kollektivtrafikhuvudmän i landet som tillåter shorts som en del av uniformen, så vi är glada över att kunna gå lite i bräschen för detta, säger Helena Dovier.

Behagligare somrar och mer attraktivt yrke

De bussförare som kör för Länstrafikens räkning är anställda av trafikföretagen, och det är trafikföretagen som har arbetsmiljöansvaret för bussförarna. Därför får varje trafikföretag avgöra om de vill erbjuda shorts eller inte till sina medarbetare. Det är också trafikföretagen som beställer och betalar alla delar i uniformerna.

– Det är viktigt för oss att alla har en så bra arbetsmiljö som möjligt, och vi hoppas att trafikföretagen vill erbjuda shorts till sina medarbetare. Vi tror att möjligheten att ha shorts och kortärmad skjorta/blus gör att bussförarna får behagligare somrar och en ännu mer trivsam arbetsmiljö. Vi hoppas också att det här bidrar till att öka attraktiviteten för bussföraryrket, säger Helena Dovier.

Senast uppdaterad: 2023-04-24 09.36

Fler nyheter

Ge bort eller låna ut din biljett i appen.

2024-04-19

Nytt i appen: Dela dina biljetter!

Behöver du inte din biljett idag? Dela den med en kompis!

2024-04-17

Ta dina lokala tjänsteresor med den vanliga appen

Med vår nylanserade företagsportal blir det lättare än någonsin att resa hållbar...

Resenär som får sin biljett viserad av tågvärd

2024-03-13

Fuskåkandet måste ner – vi gör fler biljettkontroller

Fuskåkning är en stor utmaning och den ligger på höga nivåer. Från 11 mars och t...

Visa alla nyheter