Resenärer som ger arga blickar mot en person längst bak i bussen

Ha alltid en giltig biljett och blippa den

Andra tror att du fuskåker om du inte har en giltig biljett och blippar den när du går på bussen. Och om du fuskåker spanar du kanske efter biljettkontrollanter i stället för att koppla av under resan. Gör det rätta – följ lagen och ha en giltig biljett, och kom ihåg att blippa den varje gång du åker med kollektivtrafiken.

Det är en obehaglig känsla att bli uttittad av andra resenärer eftersom de tror att du fuskåker när du inte blippar din biljett. Det finns en enkel lösning för att slippa blickarna: visa de andra resenärerna att du har en giltig biljett genom att blippa den varje gång som du går på bussen. Då slipper du blickarna.

Din resa blir också mycket behagligare när du känner lugnet som uppstår när du har en giltig biljett. Då slipper du spana efter biljettkontrollanter.

Lag på att alla ska ha en giltig biljett
Det finns dessutom ett lagkrav på att alla som åker med kollektivtrafiken ska ha en giltig biljett. Lagen gäller för alla – även dig. Lagen (1977:67) innehåller bestämmelser som innebär att extra avgifter, så kallade tilläggsavgifter, får tas ut av de som reser med kollektivtrafiken utan att kunna visa upp giltig biljett. I dagsläget är tilläggsavgiften på 1 500 kronor. Det är hela 39 gånger dyrare än att köpa en enkelbiljett om du är vuxen och 65 gånger dyrare om du är ungdom.

Du bidrar till fungerande kollektivtrafik
Kollektivtrafiken är delvis finansierad av skatter, men kollektivtrafiken är också beroende av biljettintäkter för att trafiken ska kunna fortsätta att fungera. Därför är det viktigt att du alltid betalar för din biljett. Om färre resenärer betalar sina biljetter kan kostnaden på sikt bli högre för de som betalar sina biljetter.

Färre fuskåkare och fler resenärer som blippar sina biljetter innebär i stället bättre möjligheter att upprätthålla och utveckla kollektivtrafiken. Därför är det viktigt att göra rätt för sig.
– Hela systemet med kollektivtrafiken fungerar på ett bättre sätt när alla betalar för sig och blippar sina biljetter. Då minskar risken att vi behöver göra besparingar för att täcka upp för minskade intäkter. Ju fler som betalar och blippar sina biljetter, desto mer kollektivtrafik kan vi erbjuda, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på Länstrafiken.

All kollektivtrafik som rullar i Jönköpings län utförs av trafikföretag som Länstrafiken har avtal med. En viss del av de pengar som trafikföretagen får från Länstrafiken bygger på antalet blipp som resenärerna gör. Uteblir blipparna riskerar det i förlängningen att påverka trafikföretagens möjligheter att bedriva kollektivtrafik i länet. Blipparna bidrar även till statistiken över resandet och planeringen av tidtabeller och linjesträckningar. Kom därför ihåg att alltid blippa din biljett för allas skull.

Enkelt att blippa

Så här gör du för att blippa din biljett:

  •  JLT-appen: ta fram biljetten i appen så att QR-koden syns. Vänd skärmen mot biljettläsaren och håll telefonen stilla tills den gröna lampan lyser.
  • Resekort: håll kortet stilla mot biljettläsaren tills den gröna lampan lyser.
  • Pappersbiljett: håll QR-koden på pappersbiljetten mot biljettläsaren. Håll biljetten stilla tills den gröna lampan lyser. Om du håller handen bakom biljetten så att den inte blir genomskinlig underlättas blippet.

Tips:

  • Om du lägger telefonen tätt mot läsaren och håller den stilla kan blippet underlättas.
  • Om en biljettläsare inte fungerar finns det andra biljettläsare i bussen som du kan använda.

Senast uppdaterad: 2023-10-02 08.00

Fler nyheter

Ge bort eller låna ut din biljett i appen.

2024-04-19

Nytt i appen: Dela dina biljetter!

Behöver du inte din biljett idag? Dela den med en kompis!

2024-04-17

Ta dina lokala tjänsteresor med den vanliga appen

Med vår nylanserade företagsportal blir det lättare än någonsin att resa hållbar...

Resenär som får sin biljett viserad av tågvärd

2024-03-13

Fuskåkandet måste ner – vi gör fler biljettkontroller

Fuskåkning är en stor utmaning och den ligger på höga nivåer. Från 11 mars och t...

Visa alla nyheter