Bild på ett Krösatåg som står vid perrongen.

Bussar fortsätter att ersätta turer med Krösatågen

Från och med den 8 januari 2024 till och med den 10 december 2024 kommer vissa tågavgångar att ersättas med linjelagd busstrafik. Orter som påverkas är bland annat Eksjö, Jönköping, Nässjö, Vaggeryd, Vetlanda och Värnamo.

Under det kommande året fortsätter bussar att ersätta vissa turer med Krösatågen. Det gäller från och med 8 januari 2024 till och med den 10 december 2024. Tågtrafiken reduceras på grund av ett eftersläpande underhåll och att det saknas reservdelar till dieseltågen. Reduceringsplanen innebär minskad risk för plötsligt inställda tåg och syftar till att öka tryggheten i att åka kollektivt.

– Att planera för bussersättning kommer innebära ett mer förutsägbart resande. Det är den bästa lösningen vi kan erbjuda för att hantera den fordonsbrist vi har idag. Långsiktigt arbetar vi för att återgå till att köra tåg i samma omfattning som vi gjort tidigare men med tåg som fungerar och som inte ställs in. Just nu måste vi se till att de som är beroende av kollektivtrafiken för att ta sig till arbete och skola ska kunna göra det på ett förutsägbart och tillförlitligt sätt, säger Tommie Ekered (M), ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö.

Påverkade sträckor

  • Jönköping-Vaggeryd-Värnamo
  • Nässjö-Vaggeryd-Värnamo
  • Nässjö-Vetlanda
  • Nässjö-Eksjö

Sök i reseplaneraren

Från och den 27 december 2023 ser du vilka avgångar som är ersatta med buss i reseplaneraren på jlt.se och i JLT-appen.

Under nästa år

Reduceringsplanen gäller till och med den 10 december 2024. Länstrafiken och operatören SJ arbetar löpande med trafikplaneringen för att resenärerna ska påverkas i så liten omfattning som möjligt. Tågsituationen kan eventuellt komma att förbättras under 2024. Det kan i sin tur leda till att påverkade avgångar körs med tåg om det finns tåg att tillgå. I så fall uppdateras detta i reseplaneraren.

Senast uppdaterad: 2023-12-15 08.32

Fler nyheter

Familj på perrongen vid Jönköpings resecentrum.

2024-06-11

Jönköpings Länstrafik justerar biljettpriserna 2025

Politiken har valt ett av de tre förslag på prishöjningar som Jönköpings Länstra...

Tidtabellsskifte den 17 juni.

2024-06-11

Nya tider i trafiken

Den 17 juni är det dags för sommartidtabell. Fortfarande gott om avgångar men nå...

Bild på kundservicemedarbetare.

2024-06-04

Sommaröppettider i kundservice

Sommar och sol och med det lite anpassade öppettider i Länstrafikens kundservice...

Visa alla nyheter