Krösatåg som klipper invigningsbandet

Tågdepå Nässjö invigd med pompa och ståt

Äntligen är vår nya tågdepå invigd. Depån möjliggör bättre underhåll av tågen och investeringen i tågdepån och nya Krösatåg omfattar totalt en satsning på cirka 1,7 miljarder kronor.

Ungefär 60 besökare var på plats när Tågdepå Nässjö invigdes den 8 mars. Till en fanfar kom ett inrullande Krösatåg och klippte det röda bandet. Såklart firades det med tågtårta som illustrerade våra nya Krösatåg. Bakom satsningen står Region Jönköpings län som har investerat 540 miljoner kronor i projektet.

Hållbarhet och arbetsmiljö i fokus

Bygget har pågått i nästan exakt tre år och har gått enligt plan. Budgeten var 720 miljoner kronor men totalkostnaden blir lägre och beräknas landa kring 540 miljoner. Under bygget har hållbarhet och god arbetsmiljö varit i fokus. Hustaket om cirka 7 500 kvadratmeter är täckt med solpaneler, och med automatiserat höglager, traverser på alla spår och takanslutningen för säkert arbete så kan vi glädjas över att tågdepån är en av Sveriges modernaste tågdepåer.

Krösatågtrafiken tillsammans med tågdepån kommer att drivas av SJ. Underhållet sköts av Euromaint och engagerar ett 30-tal medarbetare – när tågen levereras kommer även garantipersonal att jobba i tågdepån.

– Satsningen betyder jättemycket för snabba, hållbara persontransporter. Ny tågdepå och nya Krösatåg tillsammans med Trafikverkets beslutade upprustning och elektrifiering av delar av systemet kommer att säkra ett robust regionaltågsystem för våra resenärer under lång tid framöver. säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på Jönköpings Länstrafik.

Nya tåg under 2025

Tågdepå Nässjö tillsammans med köpet av nya Krösatåg är en satsning på totalt 1,7 miljarder kronor. Den enskilt största satsningen på tågtrafik i Jönköpings län i modern tid. Tågen ska servas i Nässjö och levereras efter årsskiftet.

Om Krösatågtrafiken

Krösatågstrafiken är ett samarbete mellan de sex regionerna i södra Sverige. Den nya tågdepån är Tågen som trafikerar Region Jönköpings län, Region Kronoberg, Region Halland och Region Skåne kommer att underhållas vid den nya tågdepån i Nässjö.

Fakta om nya tågdepån

  • Byggd på en 35000 kvadratmeter stor yta norr om bangården i Nässjö.
  • Fokus på hållbarhet med solpaneler på taket och tvätt som återanvänder regnvatten.
  • Har fyra verkstadsspår och ett tvättspår samt två städplattformar
  • Innehåller lager och verkstad samt administration- och personalutrymmen
  • Började byggas i april 2021 och fick enligt beslut kosta max 720 miljoner kronor, slutpriset är inte redovisat än men hamnar runt 535 miljoner kronor.

Senast uppdaterad: 2024-03-11 10.18

Fler nyheter

Helt utbrunnen buss.

2024-06-19

Bussbranden i Månsarp är utredd

I januari började en av våra bussar i Månsarp att brinna. Nu är brandutredningen...

Familj på perrongen vid Jönköpings resecentrum.

2024-06-11

Jönköpings Länstrafik justerar biljettpriserna 2025

Politiken har valt ett av de tre förslag på prishöjningar som Jönköpings Länstra...

Tidtabellsskifte den 17 juni.

2024-06-11

Nya tider i trafiken

Den 17 juni är det dags för sommartidtabell. Fortfarande gott om avgångar men nå...

Visa alla nyheter