Spårspring, obehöriga på spåret, ökar i hela landet och är en av de vanligaste orsakerna till att tåg blir försenade eller ställs in. Men det mest allvarliga med spårspring är inte försenade tåg. Det kan kosta dig livet att springa över spåret på fel plats.
Det är inte bara livsfarligt att springa över spåret, det är också olagligt. Att vara på spårområdet kräver tillstånd, rätt utbildning och rätt utrusning. Trafikverket arbetar regelbundet med att göra det svårare för obehöriga att komma ut på spåret, bland annat genom att göra säkra övergångar som du ska använda när du korsar spåret. Du får bara korsa spåret på järnvägsövergångar, via gångtunnlar eller broar.
Det finns flera anledningar till att järnvägen är en farlig plats.
Varje gång någon springer över spåret stoppar vi tågen. Det händer ofta och det leder till förseningar i stora delar av tågsystemet. Trafikverket uppskattar att 80 tåg varje dag i landet försenas på grund av obehöriga i spåret. Att en person springer över spåret på fel plats kan göra att tusen andra blir försenade och att varor inte kommer fram i tid.
– Jag önskar att alla resenärer hade förståelse för hur stor påverkan det har på trafiken, och att vi inte kan påskynda processen. Vi måste lyssna till trafikledning, polis och räddningstjänst innan vi får börja köra igen, berättar Erik Granberg, lokförare och trafikledare på SJ Krösatågen.
Att ta genvägen över spåret är en riktigt dålig idé. Tänk på din egen och andras säkerhet och välj alltid den säkra vägen över spåret.
Titta på filmen för att höra Erik berätta om spårspring.
Senast uppdaterad: 2025-07-01 15.00
2025-06-16
Nu blir det enklare att ta bussen hem på kvällen och natten. Från och med den 16...
2025-06-09
Den 16 juni är det dags för sommartidtabell. Det finns gott om avgångar för somm...
2025-05-27
Du blippar väl alltid din biljett när du åker med våra bussar och tåg? Om svaret...