Förseningsersättning

Vårt mål är att ha en punktlig och pålitlig trafik, men ibland uppstår problem med förseningar som följd. Blir du försenad när du reser med våra bussar och tåg kan du ha rätt till förseningsersättning.

Så här fungerar förseningsersättning

Blir du försenad med mer än 20 minuter eller om avgången ställs in kan du ansöka om förseningsersättning. Ansökan ska skickas in inom två månader efter det att resan avslutades eller skulle ha avslutats för att du ska kunna ha rätt till förseningsersättning.

Lagar och villkor för förseningsersättning

För resor som har en linjesträckning under 15 mil regleras förseningsersättningen enligt lag (2015:953) om kollektivtrafiksresenärers rättigheter och för resor som har en linjesträckning över 15 mil enligt EU-förordningen (EU) nr 2021/782. 

I de särskilda villkoren för förseningsersättning framgår det vilka förutsättningar som krävs för att du ska ha rätt till förseningsersättning. 
Det är viktigt att du tar del av villkoren nedan innan du skickar in din ansökan.

Ersättning

Vilken ersättning du kan ha rätt till beror på hur många minuter du blev försenad och resans längd. Du kan begära ersättning enligt något av följande alternativ:

Prisavdrag

Prisavdraget på din resa utgår från det aktuella priset för en enkelbiljett. Reser du med en periodbiljett baseras priset istället på ett dagspris. Det betyder att prisavdraget för en periodbiljett blir biljettens totalpris delat på det antal dagar som biljetten är giltig.

 

Prisavdrag för resa under 15 mil:

Försening Prisavdrag
20-39 minuter 50 procent av biljettpriset 
40-59 minuter 75 procent av biljettpriset
60 minuter eller mer 100 procent av biljettpriset

 

Prisavdrag för resa över 15 mil:

Försening Prisavdrag
60-119 minuter 25 procent av biljettpriset 
120 minuter eller mer 50 procent av biljettpriset

Om det finns en skälig anledning att anta att en resa kommer att bli 20 minuter försenad eller mer, har du  rätt till ersättning för skäliga kostnader för ett annat transportmedel för att nå din slutdestination. Ett annat transportmedel kan vara taxi, egen bil/motorcykel eller en kollektivtrafikresa med ett annat trafikbolag. Det går inte att kombinera ansökan om ersättning för en resa med ett annat transportmedel och ersättning gällande prisavdrag. 

 

Högsta ersättningsbelopp för resa med annat transportmedel
Du kan få ersättning för resa med taxi, eget fordon eller annat trafikbolag upp till 1/40-del av gällande prisbasbelopp för året resan avslutades. Vilket innebär att för 2025 är högsta ersättningsbelopp 1 470 kronor.

 

Resa med eget fordon
Resa med egen bil eller motorcykel ersätts enligt Skatteverkets norm för milersättning. Utöver milersättning kan du ha rätt till ersättning för parkeringskostnader. Ersättningen utgår per fordon och inte per person i fordonet.

 

Resa med taxi
Det högsta ersättningsbeloppet på 1470 kr (2025) gäller men genom att dela taxi med en eller flera resenärer kan ni resa en längre sträcka eftersom maxbeloppet räknas per person. Två personer kan alltså åka taxi för två gånger maximalt belopp. Är ni flera som delar på kostnaden för taxi och inte tillhör samma resesällskap rekommenderar vi att ni begär delat originalkvitto av föraren.

Eventuella följdkostnader ersätts inte

Jönköpings Länstrafik ersätter inga följdkostnader som kan uppstå vid en försening, till exempel kostnaden för läkarbesök, evenemangsbesök, förlorad arbetsinkomst eller ett flyg du inte hann med. 

Utbetalning av ersättning

Om du ansöker om förseningsersättning med begäran om prisavdrag/återbetalning av del eller hela biljettpriset kan du välja att få ersättningen utbetald med något av följande alternativ:

Utbetalning sker direkt till ditt bankkonto via Swedbanks kontoregister. Observera att detta alternativ kräver att ett konto är anmält till Swedbanks kontoregister. 

Utbetalning sker med en avi som skickas hem till den angivna adressen. Observera att en kostnad kan tillkomma vid inlösen av avin. 

Ersättning betalas ut via en värdekod som skickas ut via SMS eller e-post. Hela ersättningsbeloppet används för att köpa biljetter hos Jönköpings Länstrafik. 

Om du väljer att få ersättning utbetald med värdekod får du 30 procent extra i ersättning. Det gäller inte vid ersättning av annan transport, till exempel taxi eller bil. 

Ansökan om förseningsersättning

Tänk på att du ska ansöka om förseningsersättning hos det länstrafiktrafikbolag/trafikbolag du köpte din biljett av. Har du köpt din biljett i någon av Jönköpings Länstrafiks försäljningskanaler ansöker du alltid om ersättning hos Jönköpings Länstrafik. Detta gäller både för resor inom Jönköpings län och för resor till ett annat län.

I din ansökan om ersättning behöver du kunna visa upp dina faktiska kostnader/utlägg som du har haft. (Nedan kan du läsa mer om vilken kompletterande dokumentation som krävs vid ansökan.)

Oavsett om du begär prisavdrag på biljetten eller begär ersättning med ett annat transportmedel behöver du komplettera din ansökan med följande dokumentation:

  • Biljettkvitto/biljettinformation
    När du ansöker om ett prisavdrag på en biljett vid en försening behöver du ange ett Biljett-ID eller ett bokningsnummer. Reste du med en pappersbiljett kan även denna behöva skickas in/bifogas. 

  • Utlägg (taxiresa eller parkeringsavgift)
    Om du har har åkt taxi behöver du skicka in ditt originalkvitto från resan eller ett digitalt kvitto (t.ex. ett kvitto från taxibolagets app). Har du utlägg för parkeringskostnader ska även detta originalkvitto skickas in, alternativt ett digital kvitto.
     
  • Registreringsnummer (vid resa med eget fordon)
    Du behöver ange ditt registreringsnummer på den bil/motorcykel som du söker ersättning för.  

Jönköpings Länstrafik har rätt att begära in kompletterande uppgifter av dig om det skulle behövas för att handlägga ditt ärende. Det är viktigt att du anger ditt ärendenummer som du fick när du lämnade in din ansökan.

Digitala kvitton bifogas direkt i samband med att du gör din ansökan på jlt.se. Originalkvitton skickas till:

Jönköping Länstrafik
Att: Förseningsersättning
Box 375 
551 15 Jönköping

Din ansökan handläggs i turordning och du förväntas få besked inom 30 dagar. I många fall får du besked och ersättning mycket tidigare. 

Ansökan om förseningsersättning hos andra länstrafikbolag

Har du köpt en biljett via ett annat läsntrafikbolag, en resplusbiljett eller en biljett för en resa till- och från Danmark kan du läsa mer om hur du ansöker om förseningsersättning nedan. 

Har du köpt din biljett i ett annat trafikföretags försäljningskanaler, t.ex. i ett annat läns app, ska du ansöka om förseningsersättning hos det trafikföretag du köpte din biljett. Detta gäller även om resan endast är inom Jönköpings län.

För att ansöka om förseningsersättning i det län biljetten köptes i kontaktar du det berörda trafikbolaget:

Resplusbiljett kombinerar flera olika trafikföretags resor. Om du har en resplusbiljett garanterar trafikföretagen att du som resenär kommer fram oavsett vem som har orsakat trafikstörningen.

Om du blir försenad på din resa mellan Danmark och Sverige, ska du vända dig till Skånetrafiken för att ansöka om förseningsersättning.

När gäller inte förseningsersättning?

  • När information om trafikstörning har publicerats minst tre dygn i förväg. Om ytterligare händelser tillkommer som innebär förseningar från den tillfälliga tidtabellen utbetalas ersättning enligt ordinarie ersättningsregler.

  • När du har byten på din resa måste du ha tillräcklig bytesmarginal för att förseningsersättningen ska gälla. Söker du din resa i vår reseplanerare här på hemsidan eller i vår app får du enbart resor med godkänd bytesmarginal om du inte själv gör några ändringar i sökfiltret. 

  • Om du har lämnat felaktiga/oriktiga uppgifter i din ansökan eller i övrigt missbrukat villkoren för förseningsersättning. 

  • Om du har rest med Visingsötrafiken (färjan). Visingsöfärjan körs av Jönköpings kommun. Mer information om Visingsötrafiken

  • Om din ersättningsansökan inte har lämnats in inom skälig tid. Ansökan ska skickas in inom två månader efter det att resan avslutades eller skulle ha avslutats. 

Frågor & svar om förseningsersättning

  • Din ersättningsansökan ska lämnas in inom skälig tid. Ansökan ska skickas in inom två månader efter det att resan avslutades eller skulle ha avslutas. Personliga omständigheter såsom sjukdom, vistelse på annan ort eller liknande är av betydelse för att kunna bestämma om du har ansökt inom skälig tid.

  • Du kan få ersättning för resa med taxi, eget fordon eller annat trafikbolag upp till 1/40-del av gällande prisbasbelopp, för året resan avslutades. Vilket innebär att för 2024 är högsta ersättningsbelopp 1 435 kronor.

    Maxbeloppet gäller per person när du reser med taxi och per bil när du reser ditt egna fordon. 

  • Din ansökan handläggs i turordning och inom 30 dagar. I många fall får du besked och ersättning mycket tidigare. I de fall vi behöver ha kompletterande uppgifter/dokument gällande din ansökan hör vi av oss.

  • Du väljer själv om du vill få ersättningen utbetald till ett bankkonto eller i form av en värdekod. Väljer du värdekod får du dessutom 30 procent extra i ersättning. Värdekoden löser du enklast in i vår app. 

  • Om du har en resplusbiljett garanterar trafikföretagen att du som resenär kommer fram oavsett vem som orsakat trafikstörningen.

  • Vi ersätter inga följdkostnader som kan uppstå vid en försening, till exempel kostnaden för läkarbesök, evenemangsbesök, förlorad arbetsinkomst eller ett flyg du inte hann med. 

  • Självklart kan du det. Ersättningen baseras på ett dagspris. Periodbiljettens totalpris delat på antal dagar biljetten är giltig.

     

    Exempel:
    En 30-dagarsbiljett för 1 zon kostar 760 kr och är giltig i 30 dagar. Dagspriset räknas fram på följande sätt:

    760 kr/30 dagar = 25 kr. Dagspriset blir 25 kr vilket blir resans biljettpriset för resan. 

    Exempel med ett dagspris på 25 kr skulle innebära en ersättning enligt följande:

    • Vid en försening på 20-39 minuter blir din ersättning 12:50 kr vilket motsvarar 50% av biljettpriset. 

    • Vid en försening på 40-59 minuter blir din ersättning 18:75 kr vilket motsvarar 75% av biljettpriset. 

    • Vid en försening på 60 minuter eller mer blir din ersättning 25 kr vilket motsvarar 100% av biljettpriset. 
  • Exempel:
    En enkelbiljett för 1 zon kostar 40 kr. 

     

    • Vid en försening på 20-39 minuter blir din ersättning 20 kr vilket motsvarar 50% av biljettpriset. 

    • Vid en försening på 40-59 minuter blir din ersättning 30 kr vilket motsvarar 75% av biljettpriset. 

    • Vid en försening på 60 minuter eller mer blir din ersättning 40 kr vilket motsvarar 100% av biljettpriset. 
  • I din ansökan om ersättning behöver du kunna styrka dina faktiska kostnader/utlägg som du har haft. Oberoende av om begär prisavdrag på biljetten eller ersättning med ett annat transportmedel behöver du komplettera din ansökan med följande dokumentation:

    • Biljett-ID/bokningsnummer/kvitto
    • Taxikvitto
    • Parkeringsutlägg

Senast uppdaterad: 2022-06-14