Man står på taket på tågdepån i Nässjö och visar solpanelerna

Tydligt fokus på hållbarhet i den nya tågdepån

Bygget av den nya tågdepån i Nässjö går som på räls. I projektet finns ett hållbarhetsprogram med fokus på förnybar el och hållbar dagvattenhantering.

I Sverige har vi bra solförhållanden och gynnsamma väderförutsättningar för skapande av sol-el. Därför är solpaneler en viktig energikälla för den nya tågdepån i Nässjö. Hustaket om cirka 7 500 kvadratmeter är täckt med solpaneler. Det ger strålande förutsättningar för stabil och hållbar elförsörjning.– Solpanelerna genererar ungefär 300 000 kilowattimmar per år. En normal energiförbrukning för en villa är cirka 15 000 kilowattimmar per år så det är häftigt att tågdepåns egna solpaneler kan försörja motsvarande 20 villor, säger Klas Melman, byggprojektledare för tågdepån i Nässjö.

Rena tåg med regnvatten

Tvätthallen i den nya tågdepån i Nässjö är på väg att färdigställas. Under mars månad är det full fart med att installera det automatiska tågtvättssystemet. Tvätthallen är dimensionerad för att rymma ett helt tågsätt om 80 meter och den är utrustad med två, stora tvättbågar, som tvättar tåget enligt olika tvättprogram. Lite som en klassisk biltvätt, fast i större skala.

Strax utanför byggnaden finns det två vattentankar, en 15 000 liter stor regnvattentank samt en 35 000 liter stor vattentank för vattenrening. 85 procent av vattnet återvinns vid varje tvätt och i första hand används regnvatten. Så bra!

Senast uppdaterad: 2023-03-31 13.28

Fler nyheter

Tågstation i Jönköping

2023-05-24

Stora banarbeten i Jönköpings län

Vecka 22-24 utför Trafikverket banarbeten i Jönköpings län och det kommer påverk...

2023-05-15

Konfliktåtgärderna är avblåsta

Parterna Seko och Almega Tågföretagen enades under förmiddagen. Tågtrafiken komm...

2023-05-09

Konfliktåtgärder kan påverka tågtrafiken

Fackförbundet Seko har varslat om konfliktåtgärder för tågpersonal. Detta kan ko...

Visa alla nyheter