Ny busslinje mellan Jönköping och Hillerstorp och Gnosjö

Ny busslinje för arbetspendling mellan Jönköping och Hillerstorp och Gnosjö bidrar till regionens tillväxt.

Den 14 juni startar Jönköpings Länstrafik en linjebuss för arbetspendling mellan Jönköping och Hillerstorp och Gnosjö. Linjen är efterlängtad av både arbetstagare och näringsliv i Hillerstorp och Gnosjö. Den nya pendlingssträckningen är en central del i regionens arbete att underlätta kompetensförsörjningen för ett näringsliv i stark tillväxt.

Gnosjö och Hillerstorp är expansiva områden i Jönköpings län, med stor företagsamhet och en hög andel industri med betydande behov av kompetent arbetskraft. Med ofta betydande avstånd mellan boende och arbetsplats blir möjligheten till pendling med kollektiva färdmedel en central förutsättning för regionens och företagens tillväxt.

Efter en tids utredning och försöksverksamhet, med näringslivets bistånd, har Länstrafiken beslutat att inrätta en ny linje mellan Jönköping och Hillerstorp och Gnosjö, med en avgång på morgonen och en återresa på eftermiddagen för att snabba upp restiden mellan orterna. Den nya linjen startar den 14 juni, med avgång från Jönköping klockan 6.55 och ankomst till Hillerstorp 7.50 samt vidare till Gnosjö 8.05.

- För att kunna knyta kompetens och arbetskraft till företagen här i Hillerstorp-Gnosjö behövs långsiktigt hållbar kollektivtrafik. Många av våra företag ligger i framkant gällande tillväxt, innovationsambitioner och internationell handel. Vi är attraktiva arbetsgivare, men många av våra medarbetare väljer att inte bo just runt knuten, säger Amanda Hilding VD på Axelent AB med 150 anställda i ett stort antal roller i Hillerstorp.

- Det är många som vill bo i Jönköping men som hittar sitt drömjobb någon annanstans i länet. Och med tanke på de många framgångsrika och tillväxtambitiösa företag som finns, bl.a. i Hillerstorp-Gnosjö området blir det då viktigt roll för regionen att underlätta för att kunna ta sitt drömjobb och för företagen att fortsätta växa, säger Marcus Eskdahl (S), regionråd och ordförande i TIM-nämnden.

Tillsammans utvecklar vi Gnosjöandan
Den nya busslinjen skär geografiskt genom i det närmaste hela länet, från norr till söder. Den blir med denna sträckning ett ännu tydligare bevis för att ett nära samarbete mellan kommun, näringsliv, region och högskola skapar goda förutsättningar för framgång och framtida, flexibelkompetensförsörjning. Att kunna bo med familjen i en del av länet, arbete i en annan eller att det man kan studera i Jönköping, är exempel som gör länet dynamiskt och växande. Förutsättningen stavas i de flesta fall möjlighet till kollektivtrafik.

- Idag har näringslivet svårt att fylla kompetensbehovet med enbart lokal arbetskraft, och behöver blicka ut över större områden, säger Helena Zar Vallin, Handelskammaren i Jönköping. Gnosjö är en av kommunerna i länet som har sämst infrastrukturella förutsättningar och har länge kämpat för en direktbuss i regional regi vilket gör att vi välkomnar nyheten extra mycket.

- Detta är en bra början, säger Kristine Hästmark (M), kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö kommun, Företagen i vår kommun får nu bättre möjligheter att attrahera kompetens till spännande och attraktiva jobb eftersom det finns bra pendlingsmöjligheter till och från Jönköping. På sikt behöver dock tidtabellen utvidgas för att verkligen kunna erbjuda både boende och inpendlande möjlighet till viktig studie-och arbetspendling, avslutar Kristine Hästmark.

-Vi har arbetat flera år tillsammans med övriga näringslivet i Hillerstorp för att den här linjen ska etableras, säger Kalle Magnusson, utvecklingsdirektör på Thule Group, så givetvis är vi glada att den blir verklighet. Under de senaste 3 åren har vi har anställt runt 100 ingenjörer och ett flertal andra kvalificerade roller. Nu kan vi fortsätta rekrytera i samma takt till vårt nya utvecklings- och test center avslutar Kalle. Thule Group sysselsätter 400 personer i Hillerstorp i ett stort antal roller.

Vid frågor eller önskemål om intervjuer med enskilda, kontakta:

Kristine Hästmark Gnosjö kommun, Kommunstyrelsens ordförande 0370-331001

Stefan Larsson Samhällsutvecklare Gnosjö kommun 0370-331007

Charles Tholin affärsutvecklare JLT 072-2470866

Helena Zar Vallin VD Handelskammaren i Jönköpings län 076-9494225

(Skapad 14 april 2021)

Senast uppdaterad: 2022-07-13 08.48

Fler nyheter

Man står på taket på tågdepån i Nässjö och visar solpanelerna

2023-03-31

Tydligt fokus på hållbarhet i den nya tågdepån

Bygget av den nya tågdepån i Nässjö går som på räls. I projektet finns ett hållb...

Stadsbuss i Jönköping cenrum

2023-03-30

Så blir neddragningarna på grund av besparingar i busstrafiken under 2023

Nu är det klart vilka besparingsåtgärder som kommer att göras i Länstrafikens bu...

Bild på serviceresefordon ute på landsbygden

2023-03-28

IT-problem hos serviceresors underleverantör

En IT-systemleverantör till tre trafikföretag som kör serviceresor för Länstrafi...

Visa alla nyheter