Bild på serviceresefordon ute på landsbygden

IT-problem hos serviceresors underleverantör

En IT-systemleverantör till tre trafikföretag som kör serviceresor för Länstrafikens räkning har drabbats av ett dataintrång, men tack vare manuell hantering hos de tre trafikföretagen har serviceresorna rullat som vanligt. I nuläget görs en analys hos IT-systemleverantören kring intrånget.

De tre taxiföretagen Taxi-Boo, Taxi touring och Västbo taxi kör serviceresor (färdtjänst, sjukresor och närtrafik) för Länstrafikens räkning. IT-systemleverantören Structab levererar ett IT-system till de tre taxiföretagen. IT-systemet styr bland annat vilka serviceresor som varje förare ska köra.

Dataintrång ledde till manuell hantering
En utomstående part gjorde ett intrång i Structabs IT-system den 20 mars. Det ledde till att IT-systemet stängdes ner och att alla serviceresor som kördes av Taxi-Boo, Taxi touring och Västbo taxi mellan den 20 och 27 mars i stället behövde administreras manuellt. Samma problem drabbade även många andra taxiföretag som kör serviceresor i flera olika län i landet.

Inga resenärer som åkte serviceresor med Taxi-Boo, Taxi touring och Västbo taxi inom Jönköpings län drabbades av förseningar eller liknande på grund av dataintrånget. Nu, den 28 mars, fungerar IT-systemet hos Structab återigen på ett säkert sätt.

– De tre taxiföretagen bedrev sin verksamhet nästintill helt prickfritt under tiden som IT-systemet var nedstängt. Vi är tacksamma över det och att våra serviceresekunder kunde fortsätta att resa som vanligt. Nu fungerar allt som det ska igen, säger Anna-Karin Malm, serviceresechef på Länstrafiken.

Analys pågår hos IT-leverantören
En analys görs just nu hos Structab kring dataintrånget. I nuläget går det inte att säga om någon av Länstrafikens serviceresekunder har drabbats på något sätt av dataintrånget, och Länstrafiken har än så länge inte mer information än så här om händelsen. Om det utifrån analysen som nu genomförs visar sig att konsekvenser kan ha uppstått för Länstrafikens serviceresekunder kommer kunderna att kontaktas.

Händelsen rubriceras av Region Jönköpings län som en personuppgiftsincident och den är anmäld till Integritetsskyddsmyndigheten.

Senast uppdaterad: 2023-03-28 13.58

Fler nyheter

Ge bort eller låna ut din biljett i appen.

2024-04-19

Nytt i appen: Dela dina biljetter!

Behöver du inte din biljett idag? Dela den med en kompis!

2024-04-17

Ta dina lokala tjänsteresor med den vanliga appen

Med vår nylanserade företagsportal blir det lättare än någonsin att resa hållbar...

Resenär som får sin biljett viserad av tågvärd

2024-03-13

Fuskåkandet måste ner – vi gör fler biljettkontroller

Fuskåkning är en stor utmaning och den ligger på höga nivåer. Från 11 mars och t...

Visa alla nyheter